H συσκευασία – ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας

Ας σκεφθούμε τι συμβαίνει όταν ανοίγουμε ένα δώρο. Σίγουρα μας απασχολεί το εσωτερικό του, όμως αυτό που μας κάνει ακόμα πιο ενθουσιώδεις είναι η διαδικασία του ανοίγματός του, όσο το ανακαλύπτουμε σιγά σιγά μέσα στη συσκευασία του.

Με αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να εξηγήσουμε με ακρίβεια γιατί η συσκευασία παίζει μεγαλύτερο ρόλο ακόμα και από το ίδιο το προϊόν! Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι πρέπει να εντυπωσιάσουν τους πελάτες τους όχι μόνο με ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά με μια ακόμη καλύτερη συσκευασία.

H συσκευασία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο πελάτης

Είτε ένα προϊόν έχει αγοραστεί στο διαδίκτυο είτε σε φυσικό κατάστημα, η συσκευασία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο πελάτης και που του αφήνει τη βασική εντύπωση. Μια εντύπωση, η οποία, αν είναι καλή, θα οδηγήσει σε πιστούς πελάτες και σε συνεχή προβολή του brand.

Η σημασία της συσκευασίας έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται τη στιγμή του ανοίγματος του πακέτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η αυξανόμενη τάση δείχνει ότι η συσκευασία ενός brand μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο marketing.

Για αυτό, ακριβώς, το να επιλέγετε την κατάλληλη συσκευασία για το προϊόν σας και όχι απλώς τη φθηνότερη ή την ταχύτερη λύση, είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία των προϊόντων σας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση πωλήσεων.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί το να παραμελήσετε τη συσκευασία των προϊόντων σας είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε για το brand σας:

#1 Η συσκευασία δημιουργεί συναισθήματα

Η συσκευασία δημιουργεί αγωνία και ενθουσιασμό. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα όμορφα συσκευασμένο προϊόν, τους δελεάζει να το ανοίξουν και έτσι δημιουργείται θεατρικότητα στην όλη διαδικασία. Η προσδοκία του καταναλωτή, η χαρά του όταν ανοίγει λίγο λίγο τη συσκευασία, αλλά ακόμη ακόμη και η πρώτη του αίσθηση, όταν πιάνει στα χέρια του τη σακούλα, είναι στοιχεία που συνδέονται με το προϊόν και του προσφέρουν έξτρα αξία.

#2 Η εξατομικευμένη συσκευασία είναι η επαφή σας με τον πελάτη

Η εξατομίκευση είναι το απόλυτο ζητούμενο στη σημερινή κοινωνία. Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο marketing, αφού οι άνθρωποι περιμένουν να λάβουν κάτι προσωπικό για αυτούς. Μάλιστα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, η εξατομίκευση στη συσκευασία είναι πολύ απλή, φθηνή και εύκολη να γίνει.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολύ καλή μελέτη του target group σας, ώστε να γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά προτιμάει το κοινό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισάγετε αυτά τα χαρακτηριστικά, να δημιουργήσετε διαφορετικούς τύπους συσκευασιών και να προσθέσετε στοιχεία, όπως μια κάρτα, τα οποία σας φέρνουν σε επαφή με τους πελάτες σας και τους κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστοί.

#3 Η βιωσιμότητα της συσκευασίας οδηγεί σε συνεχή προβολή της επιχείρησης

Η επαναχρησιμοποίηση της συσκευασίας οδηγεί σε κάτι πολύ απλό. Στο ότι αυτή δεν πετιέται μετά το άνοιγμα. Για παράδειγμα, μια υφασμάτινη σακούλα μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό αξεσουάρ σε ένα νοικοκυριό ή χώρο εργασίας, κάτι που οδηγεί στη συνεχή προβολή της επιχείρησης και μάλιστα χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε ή να δαπανήσετε το οτιδήποτε.

Επιπλέον, οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίας τονίζουν το σεβασμό του brand προς το περιβάλλον, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση των καταναλωτών στις μέρες μας. Παρόλο που μια συσκευασία μπορεί να είναι ελκυστική, αν δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, τότε οι καταναλωτές ενδέχεται να γυρίσουν την πλάτη τους στο brand για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επομένως, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να εξετάσουν τον τύπο συσκευασίας που θέλουν να δημιουργήσουν, έχοντας κατά νου ένα βιώσιμο μέλλον.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι μια τέτοιου είδους συσκευασία δίνει έντονα την αίσθηση της πολυτέλειας και μάλιστα με ελάχιστα παραπάνω κόστος για την επιχείρησή σας. Αν πουλάτε προϊόντα υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που όλα τα μεγάλα brands παγκοσμίως επενδύουν σε σακούλες, που είναι σαφώς φιλικές προς το περιβάλλον και επαναχρησιμοποιούνται. Πρόκειται για μια αρχική δαπάνη, της οποίας η απόσβεση έρχεται γρήγορα και οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη κέρδη.

#4 Με τη συσκευασία μπορείτε να ξεχωρίσετε από το πλήθος

Η συσκευασία είναι ένας από τους βασικούς τρόπους να προβάλλετε και να εδραιώσετε το logo και γενικά το brand σας. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα χαρακτηριστικά της επιχείρησής σας είναι ξεκάθαρα στις σακούλες των προϊόντων σας.

Δημιουργήστε κάτι που οι καταναλωτές θα θυμούνται και θα τους κάνει να θέλουν να σας επιλέξουν, όχι μόνο λόγω των προϊόντων σας, αλλά και της συσκευασίας σας. Το θεαματικό στοιχείο σε αυτή θα τους κεντρίσει την προσοχή και θα βοηθήσει το προϊόν σας να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος.

Ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, η συσκευασία μπορεί να κάνει τη διαφορά και να προσελκύσει το βλέμμα του καταναλωτή. Φυσικά, θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο πόσο αξιοπρόσεκτη είναι η συσκευασία και το πόσο σέβεται τις αξίες και το γούστο όσων ανήκουν στο target group της επιχείρησής σας.

#5 Η σωστή συσκευασία προσφέρει μέγιστη αποδοτικότητα

Εάν δώσετε προσοχή στη λεπτομέρεια και στον τρόπο, με τον οποίο συσκευάζονται τα προϊόντα σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους, για να είστε πιο λειτουργικοί και οικονομικά αποδοτικοί στην παράδοση των προϊόντων σας, ενώ εξακολουθείτε να είστε καινοτόμοι.

Η εξοικονόμηση χρημάτων, η αποφυγή περιττών εξόδων και ο στόχος να μην επενδύετε σε υλικά που δεν σας χρησιμεύουν μπορούν να επιτευχθούν, αν επιλέξετε τον κατάλληλο συνεργάτη για το σχεδιασμό της συσκευασίας των προϊόντων σας.

Η σωστή διαχείριση των πόρων, από τα οικονομικά μεγέθη μέχρι το διαθέσιμο χώρο ξεκινάει σε μεγάλο βαθμό από τη συσκευασία μιας επιχείρησης. Εάν η συσκευασία είναι μεγάλη, ογκώδης και δεν μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα, αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής και παράδοσης.

Έχοντας συσκευασία που είναι εύκολο να αποθηκευτεί και που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στις εγκαταστάσεις μας, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και χρήμα, κάτι που μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην επιχείρησή σας.

Συζητήστε μαζί μας στην Xenospack τις ανάγκες σας!

Θα σας προτείνουμε λύσεις συσκευασίας που θα κάνουν τη διαφορά στο brand και τις πωλήσεις σας, μέσα σε εξαιρετικά οικονομικά πλαίσια.