Συσκευασία για eshop: Πώς θα αυξήσει τις πωλήσεις θεαματικά

Καταβάλλετε όλη σας την προσπάθεια, για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να βελτιώσετε την απόδοση της διαφημιστικής δαπάνης για το e-shop σας; Ο καιρός περνάει και αυτές οι προσπάθειες δεν αποδίδουν όσο θα θέλατε;

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο marketing κάτι που θεωρούμε λεπτομέρεια τελικά να κάνει τη διαφορά, θετικά ή αρνητικά. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά η συσκευασία του eshop είναι μια τέτοια περίπτωση, ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών σας και για επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.

Διαβάστε παρακάτω γιατί η συσκευασία που θα διαλέξετε για τα προϊόντα του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι κλειδί για την επιτυχία και ποια είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση των πελατών σας χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη στρατηγική marketing.

Ποιος είναι ο ρόλος της συσκευασίας και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η συσκευασία δεν είναι παρά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε τα προϊόντα σας, ώστε να φτάσουν στους πελάτες στην καλύτερη μορφή τους. Η λειτουργική πτυχή της συσκευασίας αφορά στην ασφάλεια της μεταφοράς των προϊόντων, η οποία ειδικά σε ένα e-shop παίζει τεράστιο ρόλο.

Από εκεί και πέρα, η συσκευασία δεν είναι απλώς το προστατευτικό κάλυμμα του προϊόντος, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο πελάτης, όταν η ηλεκτρονική του παραγγελία έρχεται στο χώρο του και παίρνει σάρκα και οστά. Αυτή η πρώτη εντύπωση είναι που θα του προκαλέσει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα και θα επηρεάσει το υποσυνείδητό του, ώστε να θελήσει (ή να μη θελήσει σε περίπτωση μιας άσχημης, αδιάφορης ή αφρόντιστης συσκευασίας) να κάνει ξανά μια αγορά από το κατάστημά σας.

Στοιχεία που συνιστούν μια αποδοτική συσκευασία

Αν και το είδος της συσκευασίας που θα επιλέξετε για το e-shop σας εξαρτάται από το είδος των προϊόντων και το κοινό σας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις επιτυχημένες και καλοφτιαγμένες συσκευασίες:

  • Εμφανής αναφορά στο brand: Μία από τις πιο βασικές λειτουργίες της συσκευασίας είναι η διακριτική (διαφοροποιητική), δηλαδή η ικανότητα της συσκευασίας να ξεχωρίζει από μία άλλη και να συνδέει ένα προϊόν με ένα συγκεκριμένο brand. Ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα, η έλλειψη φυσικού χώρου, βιτρίνας και επαφής των πελατών με το προσωπικό μπορεί να αντισταθμιστεί με μια συσκευασία που δεν περνάει απαρατήρητη και καθορίζει την ταυτότητα του brand.
  • Οικολογική συσκευασία: Η φροντίδα για το περιβάλλον είναι από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ζωής. Το να αποφεύγετε το πλαστικό και να επενδύετε σε βιώσιμες συσκευασίες, όπως χάρτινες και υφασμάτινες τσάντες, ανακυκλώσιμο χαρτόνι κλπ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να απευθυνθείτε στη γενιά των millennials.
  • Συσκευασία για απόλαυση: Το να μετατρέπετε το άνοιγμα του προϊόντος σε μια όμορφη και απολαυστική διαδικασία, στη δημιουργία ενός τελετουργικού, είναι κάτι που θυμάται ο πελάτης και τον κάνει να ανυπομονεί για την επόμενη παραγγελία. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα αξεσουάρ συσκευασίας, όπως κορδέλες, χαρτί περιτυλίγματος, αυτοκόλλητα και χαρτί αφής, τα οποία προσθέτουν το κάτι διαφορετικό στη συσκευασία.
  • Μινιμαλισμός: Η έννοια του μινιμαλισμού δε σημαίνει απαραίτητα να έχετε λιτό design στη συσκευασία, αφού αυτή η επιλογή έχει να κάνει με το είδος των προϊόντων του καταστήματος, τους υποψήφιους πελάτες κλπ. Μινιμαλισμός στη συσκευασία σημαίνει το να έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν περιττά στοιχεία και κάθε τι να έχει τη δική του λειτουργία
  • Εξατομίκευση: Μια κάρτα που απευθύνεται στον πελάτη, ένα φυλλάδιο με πληροφορίες ή φωτογραφίες για την επιχείρηση ή QR code πάνω στο πακέτο, το οποίο συνδέει το χρήστη με τα social media του brand ή με κάποιο βίντεο, είναι μερικοί μόνο τρόποι, για να τραβήξετε την προσοχή του πελάτη και να τον κάνετε να νιώσει μοναδικός.
  • Επαναχρησιμοποιούμενα στοιχεία: Μια σακούλα ή ένα κουτί που θα είναι τόσο φροντισμένα και ποιοτικά, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, σημαίνουν απλά συνεχόμενη διαφήμιση. Το κουτί ή η υφασμάτινη σακούλα με το logo είναι κάτι που ο πελάτης και οι γύρω του θα βλέπουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εταιρική σας ταυτότητα.
Συσκευασία Για Eshop

Πλεονεκτήματα επένδυσης σε εξατομικευμένη συσκευασία

Το να επενδύσετε σε μια εξατομικευμένη συσκευασία ή σακούλα για το eshop σας απαιτεί χρόνο και έχει μεγαλύτερο κόστος από μια οποιαδήποτε συσκευασία που θα μπορούσε να ταιριάξει σε κάθε κατάστημα χωρίς καμία διαφοροποίηση. Όμως, τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής είναι τόσο μεγάλα που όχι μόνο αντισταθμίζουν την επένδυση, αλλά την υπερκαλύπτουν με σημαντική αύξηση στις πωλήσεις και την απόκτηση πιστών πελατών που επιστρέφουν ως αγοραστές ξανά και ξανά.

Ας δούμε πιο αναλυτικά αυτά τα οφέλη:

  • Προστιθέμενη αξία: Μια από τις βασικές αρχές στο marketing είναι ότιοι άνθρωποι δεν αγοράζουν προϊόντα, αγοράζουν τις εμπειρίες που αυτά τους κάνουν να νιώθουν. Όταν ένας πελάτης παίρνει ένα πακέτο, τυλιγμένο με πρωτότυπο τρόπο, αυξάνετε τις προσδοκίες και την περιέργειά του, κάτι που προστίθεται ως ξεχωριστό χαρακτηριστικό του προϊόντος.
  • Viral: Γνωρίζατε ότι τα βίντεο στο YouTube με τη διαδικασία του ανοίγματος της συσκευασίας ενός προϊόντος έχουν εκατομμύρια views; Η προσμονή είναι κάτι που λατρεύουν όλοι οι άνθρωποι και μια πρωτότυπη συσκευασία μπορεί να βοηθήσει ουσιωδώς στο να διαδοθεί το brand σας στα social media.
  • Επαναλαμβανόμενες πωλήσεις: Το κύριο πλεονέκτημα μιας προσεγμένης συσκευασίας είναι ότι ενισχύετε την αφοσίωση των πελατών, κάτι που σημαίνει περισσότερες επαναλαμβανόμενες πωλήσεις. Μπορεί να σκέφτεστε ότι το το προϊόν σας είναι μια εφάπαξ πώληση, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ακόμα και αν ένας συγκεκριμένος πελάτης δεν επανέλθει, για να αγοράσει, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή του brand σας.
  • Δευτερογενής διαφήμιση: Η συσκευασία αποτελεί ένα αρχικό κόστος, το οποίο όμως έπειτα δημιουργεί οφέλη που το ξεπερνούν. Πρόκειται για ένα είδος διαφήμισης που αποκτά τη δική της δυναμική, καθώς κυκλοφορεί στην αγορά και χωρίς καμία επιπλέον δαπάνη συνεχίζει να διαφημίζει το brand.

Δείτε στην Xenos Packaging πολλές πρωτότυπες ιδέες και ολοκληρωμένες λύσεις, για να δημιουργήσετε τη δικιά σας συσκευασία και να κάνετε την πιο έξυπνη διαφήμιση για το e-shop σας. Αν έχετε περισσότερες απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά αλλά και με e-mail!