Βοηθάω το περιβάλλον – επιλέγω οικολογική τσάντα για την επιχείρησή μου

Η επιλογή συσκευασίας για τα προϊόντα της επιχείρησής σας είναι κρίσιμη. Πρέπει να λάβετε υπόψιν πολλούς παράγοντες ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη. Ένας απ’ αυτούς τους παράγοντες είναι και η βιωσιμότητα (sustainability).

Ο όρος «φιλική προς το περιβάλλον» συσκευασία, είναι κάτι παραπάνω από μία λέξη κλειδί. Στη πραγματικότητα οι οικολογικές συσκευασίες, όπως μία οικολογική τσάντα, δεν είναι προσωπική επιλογή του κάθε επιχειρηματία, αλλά αναγκαιότητα.

Αρχικά, μπορούμε να διαχωρίσουμε τα «στάδια ζωής» μιας συσκευασίας σε 3 διαφορετικά μέρη: Την παραγωγή της, τη χρήση της και την τελική κατανάλωσή της. Για να δημιουργηθεί μία οικολογική σακούλα/τσάντα, μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα σε κάποιο από αυτά τα στάδια ή και σε όλα!

Στην ΞΕΝΟΣ Packaging συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και πιστοποιημένες πρώτες ύλες κατά την παραγωγική μας διαδικασία αλλά παρέχουμε και τη δυνατότητα να επιλέξετε υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Για να καταλάβουμε το πόσο κρίσιμη είναι η εκλογή συσκευασίας για κάθε επιχείρηση, θα πρέπει να πιάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Οικολογική Τσάντα

Τι εννοούμε με τον όρο βιώσιμη συσκευασία; 

Η βιώσιμη συσκευασία δεν είναι μία συσκευασία που απλά ανακυκλώνεται. Μία βιώσιμη συσκευασία είναι αυτή που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα.

Με ποιους τρόπους;

  • Με τη χρήση 100% ανακυκλώσιμων πρώτων υλών.
  • Με την επαναχρησιμοποίηση της απ’ τους καταναλωτές (κυκλική οικονομία).
  • Με τις καθαρές πρακτικές παραγωγής χωρίς τη χρήση άνθρακα.
  • Με την ενεργειακή απόδοση των υλικών
  • Με την βιωσιμότητα του σχεδιασμού κλπ.

Με λίγα λόγια, μία βιώσιμη συσκευασία είναι μία συσκευασία που αφορά αποκλειστικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Και έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές επιλέγουν εταιρίες που προτιμούν βιώσιμες και οικολογικές συσκευασίες, έναντι άλλων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και παραπάνω χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα από επιχειρήσεις που στηρίζουν αυτές τις συσκευασίες.

Άρα όταν φτάσει η ώρα που θα επιλέξετε το packaging της επιχείρησής σας, οι οικολογικές τσάντες είναι μονόδρομος.

Πώς επιλέγουμε μία οικολογική τσάντα;

Για να διαλέξουμε την κατάλληλη οικολογική τσάντα, πρέπει να σκεφτούμε όλους τους παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε για την βιωσιμότητα.

> Πρώτες ύλες

Δώστε μεγάλη σημασία στα υλικά απ’ τα οποία θα δημιουργηθεί η οικολογική τσάντα. Σίγουρα θα πρέπει να μπορούν να ανακυκλώνονται. Αρκεί όμως; Ας πούμε τα φυτικά υλικά είναι ανακυκλώσιμα. Αλλά τι γίνεται όταν δημιουργούνται από την αποψίλωση επαπειλούμενων τροπικών δασών;

Οι παράμετροι επομένως που μπορούν να επηρεάσουν μία συσκευασία για να χαρακτηριστεί οικολογική, είναι πολλοί.

> Ανθεκτικότητα

Μία οικολογική τσάντα θα πρέπει εκτός των άλλων, να έχει αντοχή. Στην περίπτωση που η τσάντα είναι φτιαγμένη από ύφασμα ή πανί τότε εξασφαλίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό η ανθεκτικότητά της. Αν όμως είμαι από χαρτί, τότε θα πρέπει να προσέξετε το χαρτί αυτό να είναι υψηλής ποιότητας ώστε να μπορεί να αντέχει.

Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε χάρτινες συσκευασίες από μη ποιοτικό χαρτί. Το ζητούμενο είναι η επιχείρησή σας να προσφέρει μία οικολογική τσάντα στους πελάτες, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραπάνω ξανά και ξανά.

Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέξετε μία εταιρεία που κατασκευάζει ποιοτικές χάρτινες τσάντες και να ξοδέψετε λίγα παραπάνω χρήματα απ’ τον προϋπολογισμό σας, απ’ το να αγοράσετε φθηνότερες, αλλά καθόλου ασφαλείς τσάντες.

> Τρόποι παραγωγής της τσάντας

Τα υλικά που επιτρέπουν αποτελεσματικότερη επεξεργασία και καλύτερη απόδοση μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ενέργεια και τα απόβλητα και ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος εργασίας και υλικών. Για παράδειγμα, στην ΞΕΝΟΣ χρησιμοποιούμε χαρτί από πιστοποιημένα δάση, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Επιλέγοντας τσάντες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και χρησιμοποιούν οικολογικές πρακτικές, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

> Σχεδιασμός και μέγεθος

Σκεφτείτε τι προϊόντα εμπορεύεστε και αγοράστε τις κατάλληλες τσάντες γι’ αυτά. Δε χρειάζεται να έχετε τεράστιες συσκευασίες τη στιγμή που τα προϊόντα σας πιάνουν μικρό χώρο.

Γιατί να καταναλώνετε παραπάνω χαρτί, ύφασμα κλπ. όταν μπορείτε με λιγότερη ποσότητα να ικανοποιήσετε τους πελάτες και το περιβάλλον;

Επίσης, προτιμήστε τσάντες με εργονομικό σχεδιασμό και φιλικές για συχνή χρήση.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του καταναλωτή και σκεφτείτε: Θα κουβαλούσατε μαζί σας μία τσάντα η οποία θα ήταν άβολη; Όχι. Άρα γιατί να προσφέρετε μία τέτοια τσάντα στους πελάτες σας;  Αντιθέτως, μία χάρτινη τσάντα offset με υφασμάτινη χειρολαβή  ή μία υφασμάτινη τσάντα πολυτελείας θα ήταν πρώτης τάξεως επιλογές ώστε οι πελάτες σας να νιώθουν άνεση και ευχαρίστηση να τις παίρνουν στα ψώνια τους.

> Δυνατότητες συσκευασίας

Αν η οικολογική τσάντα που επιλέξετε έχει παραπάνω από μία χρήσεις, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά για το περιβάλλον. Σκεφτείτε πόσο όμορφο θα ήταν αν οι τσάντες που προσφέρετε στους καταναλωτές σας, χρησιμοποιούνται εκτός απ’ τα ψώνια και ως αποθηκευτικοί χώροι ή ως δώρο κλπ.

Από όλα τα παραπάνω, μπορείτε εύκολα ως επιχειρηματίας να καταλάβετε τα οφέλη που έχει η αγορά μιας οικολογικής τσάντας για την επιχείρησή σας.

Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και ο καθένας μπορεί να προσφέρει απ’ τη θέση που κατέχει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη εταιρίες όπως η Nestle και τα Mc Donald’s έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025, οι συσκευασίες όλων των προϊόντων τους θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ η οποία εντός του 2020 θα χρησιμοποιεί έως και 91% ανακυκλώσιμα υλικά, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας καθώς και την παραγωγή αποβλήτων.

Είναι ώρα να πάρουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο!