Πόσο σημαντική είναι η βαλβίδα στη συσκευασία καφέ;

Περί καφέ…

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Όλοι εμείς οι λάτρεις του ξέρουμε ότι ένα μόνο φλιτζάνι καυτού, δυνατού καφέ το πρωί μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας! 

Όταν σκεφτόμαστε τον καφέ, μας έρχεται στο μυαλό ένα ρόφημα σκούρου χρώματος. Γνωρίζατε, όμως, ότι όταν οι κόκκοι καφέ συλλέγονται έχουν μια πρασινωπή απόχρωση; Εκείνη τη στιγμή, οι κόκκοι είναι γεμάτοι νερό, ζάχαρη, κάλιο, καφεΐνη, λιπίδια και πολλές άλλες ουσίες. Αυτοί οι πράσινοι κόκκοι δεν έχουν ούτε ίχνος από το υπέροχο άρωμα που έχουμε συνδέσει με τον καφέ. Το άρωμα έρχεται μόνο μετά το καβούρδισμα των κόκκων.

Τι ρόλο επιτελεί η «βαλβίδα» της συσκευασίας του καφέ

Ο καφές (ειδικά ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές) έχει, όπως σχεδόν όλα τα πράγματα, διάρκεια ζωής. Ο καφές σε ολόκληρους κόκκους διαρκεί 6-9 μήνες στο ντουλάπι, αλλά όλοι οι καφεκόπτες, το πιθανότερο είναι ότι θα μας πουν πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Όπως ένα καλό κρασί ή μια ζουμερή μπριζόλα, το χρονικό πλαίσιο είναι σημαντικό. 

Όταν οι χλωροί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται, ξεκινά η διαδικασία απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτέλεσμα είναι ο γνωστός καστανόχρωμος καφές που βλέπουμε στις σακούλες καφέ. Εάν δεν υπήρχε βαλβίδα, που να λειτουργεί ως έξοδος για το διοξείδιο του άνθρακα στη σακούλα, θα φούσκωνε η συσκευασία και θα κατέληγε να σκάσει. Επίσης, η πρόβλεψη μικρών οπών δεν θα βοηθούσε καθώς θα άφηναν τη σκόνη και τον αέρα να εισέλθουν στη σακούλα κάνοντας τον καφέ μπαγιάτικο. 

Tι είναι και πού χρησιμεύει η “βαλβίδα” της συσκευασίας του καφέ

Οι κόκκοι καφέ συνεχίζουν να εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα για πολλές ώρες μετά το καβούρδισμά τους. Λόγω αυτής της διαδικασίας εκτόνωσης, οι κόκκοι καφέ και η σκόνη αποθηκεύονται σε σακουλάκια με βαλβίδες. Αυτό διασφαλίζει ότι, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα επιτρέπεται να διαφύγει, το οξυγόνο δεν επιτρέπεται να εισέλθει.

Η χρήση συσκευασιών με βαλβίδες αέρα μονής κατεύθυνσης μας επιτρέπει να συσκευάζουμε τον καφέ αμέσως μετά το καβούρδισμα χωρίς κίνδυνο έκλυσης αερίων. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές αγοράζουν φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Αυτές οι σακούλες προσφέρουν μια εξαιρετική λύση συσκευασίας καφέ και είναι γνωστό ότι παρέχουν αξιόπιστο φράγμα έναντι του οξυγόνου, με αποτέλεσμα να διατηρείται η φρεσκάδα του ροφήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που κάνει, λοιπόν, η βαλβίδα είναι να απελευθερώνει βασικά μόρια αέρα από τη συσκευασία για να βοηθήσει στη διατήρηση του προσδόκιμου ζωής των κόκκων που βρίσκονται μέσα.

Η επιστήμη πίσω από όλα 

Όταν εισάγεται θερμότητα στους χλωρούς κόκκους καφέ, τα αμινοξέα και τα σάκχαρα του κόκκου συνδυάζονται και αρχίζουν να “αντιδρούν”. Αυτή η διαδικασία αντίδρασης είναι που δημιουργεί τη σειρά από μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα που χαρακτηρίζουν τον καβουρδισμένο κόκκο.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως “οξείδωση” και ουσιαστικά, όσο περισσότερο οξυγόνο δέχονται οι κόκκοι καφέ, τόσο λιγότερο φρέσκος είναι ο καφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σακούλες καφέ συχνά διαθέτουν επανασφραγιζόμενες θήκες με “zip-lock”, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βαλβίδα στις σακούλες δεν αφήνει το οξυγόνο να εισέλθει, αλλά μόνο το διοξείδιο του άνθρακα να εξέλθει.

Με λίγα λόγια…

…η ύπαρξη βαλβίδων στις συσκευασίες καφέ αυξάνει τόσο τον ποιοτικό έλεγχο όσο και την ευελιξία. Σημαίνει ότι οι καφεκόπτες μπορούν να καβουρδίζουν και να συσκευάζουν τον καφέ αμέσως χωρίς οι κόκκοι να επηρεάζονται από την οξείδωση και χωρίς να ανησυχούν ότι οι σακούλες μπορεί να σκάσουν στο ράφι του σούπερ-μάρκετ.

Οι βαλβίδες της σακούλας καφέ δεν είναι μόνο για τη μύτη των πελατών, είναι και για το καλό των κόκκων γενικότερα.

Εδώ, στην Xenos, διαθέτουμε μια σειρά από ποικίλες σακούλες καφέ τόσο με όσο και χωρίς βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τη συσκευασία που είναι κατάλληλη για τον καφέ σας. Διαλέξτε τη λύση που σας ταιριάζει και αφήστε στους πελάτες σας να σας… μυριστούν αμέσως στα ράφια!