Τα Πάντα Περί Συσκευασίας Τροφίμων

Από το 1991, η Xenos Packaging βρίσκεται κοντά σας προσφέροντας ποιοτικές, προσεγμένες, πρακτικές και άκρως ελκυστικές λύσεις συσκευασίας σε πραγματικά ασυναγώνιστες τιμές.

Προτού σάς παρουσιάσουμε συνοπτικά τις συσκευασίες τροφίμων μας, ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή κι, έπειτα, ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί είναι τόσο σημαντική η συσκευασία αλλά και στο πώς μπορείτε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για την επιχείρησή σας.

 

Μια φορά κι έναν καιρό…

Κάποτε ο άνθρωπος των σπηλαίων κατανάλωνε το φαγητό του ακριβώς εκεί που το έβρισκε μετά από διαδικασία κυνηγιού. 

Όμως, η τεράστια ανάγκη διακίνησης αλλά, κυρίως, συντήρησης της τροφής έδωσε στους ανθρώπους την κατάλληλη έμπνευση ώστε να γεννηθεί και να εξελιχθεί αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως «συσκευασία». Τα πρώτα υλικά για να κατασκευαστεί η τελευταία προήλθαν από τη φύση: δέρματα ζώων, φλοιός δέντρων, χώμα και νερό (για να γίνει πηλός, κι αργότερα, να φτιαχτούν κεραμικά σκεύη). Βέβαια, οι συσκευασίες τροφίμων – όπως τις έχουμε όλες και όλοι στο μυαλό μας – αποτελεί κομμάτι σύγχρονων κοινωνιών, εφόσον, η μεταφορά βασικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καφές, αλεύρι, ζάχαρη, μέχρι πρότινος, πραγματοποιούνταν με τσουβάλια και πωλούνταν χύμα σε ποικίλα παντοπωλεία της εποχής. 

Ο Γάλλος ζαχαροπλάστης, Nicolas Appert, είναι εκείνος που πλέον θεωρείται πρωτεργάτης στον χώρο της συσκευασίας τροφίμων. Το 1775 κέρδισε έναν διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση, κατόπιν προτροπής του Ναπολέοντα, με σκοπό την ανακάλυψη συσκευασίας ικανής να συντηρεί την τροφή για κάποιες ημέρες ούτως ώστε να μην τελειώνουν γρήγορα οι προμήθειες στα στρατεύματα του τελευταίου. Κάπως έτσι, ο Appert άρχισε να δουλεύει πυρετωδώς πάνω σε μια μέθοδο προθέρμανσης τροφίμων: πρώτα, τα τρόφιμα μαγειρεύονταν λίγο κι αποθηκεύονταν σε γυάλινα βάζα κι έπειτα σφραγίζονταν αεροστεγώς και τοποθετούνταν σε βραστό νερό για αποστείρωση. Ο Appert κέρδισε, φυσικά, το βραβείο των 12.000 γαλλικών φράγκων και, την αμέσως επόμενη χρονιά, η μέθοδός του ταξίδεψε στην Αγγλία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πόσο σημαντική είναι η συσκευασία τροφίμων;

Η κατάλληλη συσκευασία τροφίμων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ασφαλείας στην αλυσίδα διακίνησης τροφίμων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού των ίδιων των προϊόντων μιας επιχείρησης. Ίσως, κάποτε, η συσκευασία να αποτελούσε απλώς αναγκαίο μέσο για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων, αλλά, πλέον έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη που εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό.

 1. Προστασία & Συντήρηση: η συσκευασία συμβάλει στην εύκολη και ασφαλή μεταφορά, αποθήκευση, διατήρηση των τροφίμων προστατεύοντάς τα από κραδασμούς, συμπίεση, θερμοκρασία, κλπ., παθογόνους μικροοργανισμούς (μικρόβια) και χημικούς παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει τη χρήση περισσότερων πρόσθετων για τη διατήρηση των τροφίμων. Προστατεύει ακόμα και την υφή τροφίμων ή και το αρχικό τους σχήμα, διατηρεί τη γεύση και την οσμή τους. 
 2. Στεγανότητα: η συσκευασία αποτελεί έναν φραγμό στο οξυγόνο, τη σκόνη, τους υδρατμούς κλπ., και διατηρεί το περιεχόμενο των τροφίμων φρέσκο, καθαρό και ασφαλές για την απαιτούμενη διάρκεια ζωής. 
 3. Ασφάλεια: η κατάλληλη συσκευασία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση κινδύνων κατά τη μεταφορά, με ειδικά χαρακτηριστικά (π.χ. βαλβίδα ασφαλείας) που διαθέτει που αποδεικνύουν την παραβίαση ή αλλοίωση της συσκευασίας.
 4. Ευκολία: μια καλή συσκευασία προσθέτει ευκολία στο χειρισμό, τη διανομή, την πώληση, την έκθεση, την επανασφράγιση, το άνοιγμα, τη χρήση και την επαναχρησιμοποίησή της.
 5. Πληροφορίες για τους καταναλωτές: όλες οι συσκευασίες τροφίμων χρειάζονται ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία, τον τρόπο χρήσης, την ημερομηνία παρασκευής και λήξης της συσκευασίας ή του προϊόντος. Επίσης, αναγράφουν πληροφορίες που αφορούν το ίδιο το τρόφιμο, όπως είναι η διατροφική του αξία, τα συστατικά του ή ακόμα και τον τρόπο ή χρόνο που χρειάζεται για να μαγειρευτεί/καταναλωθεί. 
 6. Διαφήμιση: η συσκευασία τροφίμων με τις απαραίτητες πληροφορίες παίζει βασικό ρόλο στην προβολή, πώληση και διακίνηση των προϊόντων. Οι συσκευασίες τροφίμων δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά και ουσιαστικό, ολοκληρώνοντας τη συνολική εικόνα του προϊόντος. Όσο πιο καλόγουστη, minimal και ποιοτική είναι η συσκευασία τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες αγοράς της από δυνητικούς πελάτες. Ένα καλό σχέδιο θα τραβήξει την προσοχή του καταναλωτή για να εξετάσει το προϊόν από κοντά – ένα βασικό βήμα πριν την αγορά του.   

Ποια είναι η κατάλληλη συσκευασία;

Οι συσκευασίες τροφίμων εξελίσσονται ραγδαία για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. 

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη το είδος, το βάρος, το μέγεθος των προϊόντων σας αλλά και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, έχοντας πάντα στο μυαλό σας τους παρακάτω παράγοντες, προτού αποφασίσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη επαγγελματική συσκευασία τροφίμων για την επιχείρησή σας:

 1. Τεχνικά χαρακτηριστικά: όπως, σχεδιασμός, σχήμα, υλικά κατασκευής (χάρτινη ή πλαστική συσκευασία τροφίμων), ανθεκτικότητα στις κλιματολογικές συνθήκες, σταθερότητα κατά την φόρτωση-εκφόρτωση, διακίνηση, αποθήκευση και έκθεση.
 2. Ελκυστικότητα: μέγεθος, σχήμα, χρώματα, ποιότητα, σχεδιασμός ετικέτας 
 3. Πληροφορίες: περιγραφή προϊόντος, σύνθεση περιεχομένου, οδηγίες χρήσης, ημερομηνίες (λήξης, κλπ.)
 4. Ταυτότητα: σχήμα, χρώμα, ετικέτα, λογότυπο επιχείρησης  

Αυτό που πρέπει να θυμάστε προτού επιλέξετε είδη συσκευασίας είναι, βέβαια, ότι η τελευταία θα πρέπει να βοηθήσει τον καταναλωτή να:

 • Ξεχωρίσει το προϊόν σας ανάμεσα σε άλλα 
 • Αντιληφθεί το είδος του προϊόντος
 • Μάθει περισσότερα για το προϊόν
 • Βρει εύκολα οδηγίες χρήσης και πληροφορίες για το περιεχόμενο της συσκευασίας
 • Καταλάβει γιατί το προϊόν θα τού είναι χρήσιμο
 • Πεισθεί ώστε να το αγοράσει

 

Ποιες συσκευασίες σάς προσφέρουμε, εδώ, στην Xenos;

Τα σακουλάκια συσκευασίας τροφίμων μας διατίθενται σε ποικίλα υλικά, με διαφορετική ποιότητα το καθένα, ανάλογα με το προϊόν και την εφαρμογή συσκευασίας του.

Χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, χάρτινα σακουλάκια, πλαστικά σακουλάκια συσκευασίας τροφίμων μιας χρήσης ή οικολογικές συσκευασίες με διαφορετικούς τύπους κόλλησης ανάλογα με το προϊόν σας. 

Εξοπλίστε και, φυσικά, διαφημίστε την επιχείρησή σας με την σωστή κι ελκυστική συσκευασία τροφίμων διαλέγοντάς την σύμφωνα, πάντα, με τις δικές σας απαιτήσεις.

Ανακαλύψτε όλες τις συσκευασίες μας απλά κάνοντας κλικ, εδώ: 

 

Συνοψίζοντας…

…το είδος της συσκευασίας που επιλέγετε για τα τρόφιμά σας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε την προστασία τους, την ασφάλειά τους από μολύνσεις και την ευκολότερη μεταφορά τους. Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσετε την επιχείρησή σας πιο αποτελεσματικά στους πελάτες σας, τόσο στους υπάρχοντες όσο και στους μελλοντικούς. Βοηθά, επίσης, το ίδιο το brand σας, τονίζοντας την ξεχωριστή του ταυτότητα ούτως ώστε να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να διαδώσετε τη φήμη σας παντού!