Η XENOS PACKAGING γιορτάζει 30 χρόνια επιτυχίας και θυμάται…

Η φετινή χρονιά για όλους εμάς στην XENOS PACKAGING είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη γιατί γιορτάζουμε την 30ή επέτειό μας. 🎉

Τα Χριστούγεννα του 1991, όταν ξεκινήσαμε την κατασκευή χάρτινων κουτιών, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι εκείνη η μικρή επιχείρηση στη καρδιά της Θεσσαλονίκης θα εξελισσόταν σε μια επιτυχημένη ΑΕ, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στον κλάδο των ειδών συσκευασίας.

Αυτό το ταξίδι δεν θα ήταν εφικτό χωρίς όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την XENOS PACKAGING και τους πελάτες που μας υποστηρίζουν. Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να σας ευχαριστήσουμε όλους για την εμπιστοσύνη και τη συνεχή υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.

Προσβλέπουμε στη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας μας και τα επόμενα 30 χρόνια!

Πώς ξεκίνησαν όλα 👇

Όλα ξεκίνησαν από μία απλή ιδέα: Πώς μπορεί ένα δώρο να διαφέρει και να αναδειχθεί μόνο από τη συσκευασία;

Έτσι ο Χρήστος Ξένος ξεκίνησε την κατασκευή χάρτινων κουτιών συσκευασίας μέσα στα οποία θα μπορούσε κανείς να επανασυσκευάσει ένα δώρο προσδίδοντάς του ιδιαίτερο κύρος. Η ιδέα εξελίχθηκε τόσο καλά που ήδη από τον πρώτο χρόνο προέκυψαν οι ανάγκες κατασκευής κουτιών και για χονδρική πώληση.

> Τα πρώτα βήματα στη κατασκευή τσάντας

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν κατασκευαστής και πωλητής, ένιωθε ότι κάτι έλειπε στην αγορά και η κατασκευή κουτιών δεν ήταν αρκετή. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με τις σακούλες ή τσάντες όπως καθιερώθηκαν αργότερα. Η διαφορά πλέον ήταν ότι επειδή το κόστος ήταν πολύ χαμηλό, θα έπρεπε πλέον να βασιστεί στην ποσότητα.

Μέσα σε λίγο καιρό, κυκλοφόρησε τις πρώτες του χάρτινες τσάντες, έχοντας πλέον υποψήφιους πελάτες την αγορά του λιανεμπορίου, ενώ λίγο αργότερα ετοίμασε και τις χάρτινες τσάντες πολυτελείας. Η ιδιαιτερότητα αυτής της τσάντας, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα, είναι ότι γίνεται με τα χέρια. Αυτό τον οδήγησε να προσλάβει τους πρώτους υπαλλήλους.

Στην αρχή, η έλλειψη εμπειρίας ήταν εμφανής, αλλά οι αμέτρητες ώρες που αφιέρωνε καθημερινά το αναπλήρωναν. Μεγάλωνε μέρα με την ημέρα την επιχείρηση χάρη στην ακούραστη ψυχή και το νεαρό της ηλικίας του και κράτησε σε εγρήγορση όλες αυτές τις πολύωρες μέρες εργασίας.

> Κάτι τελειώνει, κάτι ξεκινάει…

Ώσπου το 1996, αποφασίζει να νοικιάσει έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης κοντά στην οδό Μπότσαρη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου θα αποθήκευε τα έτοιμα προϊόντα.

Κάπου εκεί, η παραγωγή κουτιών έφτασε στο τέλος της, και ξεκίνησε η επένδυση σε μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην παραγωγική διαδικασία των τσαντών.

Το 1998, η μετεγκατάσταση σε νέο μεγάλο και ενιαίο χώρο ήταν επιβεβλημένη. Ο νέος χώρος βρισκόταν στη Τούμπα Θεσσαλονίκης! Αυτό που ξεκίνησε από κάτι μικρό, πλέον έπαιρνε άλλες διαστάσεις.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω, ενώ στο γραφείο εμφανίστηκαν και οι πρώτοι πωλητές και υπάλληλοι γραφείου: Ο Μίλτος Χαλεπλίδης , ο Νίκος Ζαχαριάδης ο Γρηγόρης Δερεκενάρης η Ιλόνα Μωυσίδου ήταν μόνο μερικά από τα άτομα που ήρθαν τότε και παρέμειναν μέχρι και σήμερα στο πλευρό μας, σύμμαχοι σε κάθε μας ενέργεια.

Οι πωλήσεις τότε δεν είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα. Ο Χρήστος και Μίλτος κατέβαιναν στην αγορά από μαγαζί σε μαγαζί. Η Θεσσαλονίκη άρχισε να μαθαίνει την XENOS και να δίνει όλο και μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας. Επόμενος στόχος του Χρήστου ήταν οι πόλεις της Βορείου Ελλάδος και πλέον έμοιαζε απόλυτα εφικτός.

Και όσο τα κιβώτια γεμάτα με τσάντες που στον πυθμένα τους έγραφαν “XENOS”, έμπαιναν και έβγαιναν, τόσο το λογότυπο της εταιρείας άρχισε να γίνεται γνωστό στη Βόρειο Ελλάδα.

> 2003: Μια χρονιά σταθμός

Όπως κάθε εταιρεία, έτσι κι εμείς, κληθήκαμε να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση, η οποία θα έκρινε το μέλλον της XENOS. Είτε θα έπρεπε να μείνουμε ικανοποιημένοι με αυτό τον όγκο πελατών που είχαμε μέχρι τότε, είτε να τον διευρύνουμε, επενδύοντας σε ένα πιο μεγαλόπνοο έργο.

Αν και οι περισσότεροι γύρω μας, μας αποθάρρυναν, τελικά επιλέξαμε τον δεύτερο και πιο δύσκολο δρόμο. Αποκτήσαμε έναν ιδιόκτητο βιομηχανικό χώρο, στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και ήμασταν αποφασισμένοι να πετύχουμε. Εξάλλου είχαμε όλα τα εχέγγυα: Τον κατάλληλο χώρο, τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και ανθρώπους που γνώριζαν το “επιχειρείν”.

> Η πρώτη μεγάλη επιβράβευση

Στις νέες εγκαταστάσεις τοποθετήσαμε μηχανήματα αυτόματης παραγωγής χάρτινης τσάντας και τελειοποιήσαμε το κομμάτι της προεκτύπωσης, της εκτύπωσης και όλων των επιπρόσθετων επεξεργασιών της τσάντας, προσφέροντας ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στους πελάτες μας.

Επειδή οι ανάγκες μεγάλωσαν και είχαμε στόχο όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ξένη πλέον αγορά, προσλάβαμε και νέα άτομα με όρεξη για δουλειά. Όλη αυτή η προσπάθεια, ανταμείφθηκε όταν το 2005, καταφέραμε να κάνουμε την XENOS PACKAGING, Ανώνυμη Εταιρεία.

> Η XENOS PACKAGING φτάνει στην Αθήνα

Όσο η XENOS επεκτείνονταν σε όλη την Ελλάδα, τόσο γινόταν σαφές ότι χρειαζόταν μια επιπλέον έδρα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπόλοιπης χώρας. Και ποιο καλύτερο μέρος από την Αθήνα;

Έτσι το 2012 η εταιρεία απέκτησε εκεί τα δικά της γραφεία, όπου οι πελάτες μας θα μπορούσαν πλέον να συναντηθούν με εμάς και να έχουν μια προσωπική επαφή.

> Η πλαστική τσάντα στο προσκήνιο

Οι εξελίξεις στον χώρο της συσκευασίας έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς και η ανάγκη της αγοράς για πλαστική σακούλα μεγάλωνε και ξέραμε ότι έπρεπε να είμαστε εκεί. Έτσι, το 2015 νοικιάσαμε έναν βιομηχανικό χώρο, πολύ κοντά στον κύριο.

Εκεί ξεκινήσαμε δειλά δειλά την παραγωγή της πλαστικής τσάντας. Κύριος στόχος ήταν να καλύψουμε τις ανάγκες των ήδη υπαρχόντων πελατών μας, οι οποίοι είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους, κυρίως για λόγους κόστους, στο πλαστικό. Ένας ολοκαίνουργιος τομέας για εμάς, με πρωτόγνωρες απαιτήσεις που χρειαζόταν ειδική και τελείως διαφορετική τεχνογνωσία από το χαρτί.

Κάπου εκεί, η ομάδα μας μεγάλωσε κι άλλο. Οι πωλητές μας είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα για την προώθηση του νέου προϊόντος και πλέον πουλούσαν και πλαστικές τσάντες. Η αγορά της Βόρειας Ελλάδας μας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες και ήμασταν έτοιμοι να καλύψουμε πλήρως όλες τις ανάγκες συσκευασίας που είχε κάθε εμπορικό κατάστημα.

> Αποκτάμε τη δική μας καθετοποιημένη παραγωγή συσκευασίας

Μέσα σε τρία χρόνια, και με την προσθήκη της πλαστικής τσάντας, η Xenos εξελίχθηκε ραγδαία και μετατραπήκαμε σε επιχείρηση – ηγέτη του κλάδου συσκευασίας.

Το 2017, είχε έρθει η ώρα για την απόκτηση ιδιόκτητου εργοστασίου για την κατασκευή πλαστικής τσάντας. Το εργοστάσιο αυτό τοποθετήθηκε δίπλα από το προηγούμενο της χάρτινης τσάντας και πετύχαμε την καθετοποίηση της παραγωγής.

> Το 2019 δημιουργούμε ιδιόκτητο δίκτυο logistics

Συνεχίσαμε και επενδύσαμε σε νέα μηχανήματα που αφορούσαν όλη την παραγωγική διαδικασία: Από την επεξεργασία του κόκκου μέχρι την εκτύπωση και τη μορφοποίηση.

Το 2019 και ως αποτέλεσμα πολλών συγκυριών, προστέθηκε στην εταιρία μας ,νέος βιομηχανικός ιδιόκτητος χώρος logistics. Ο χώρος αυτός ολοκλήρωσε και τη διαδικασία της παραγωγής. Εκεί, μας δόθηκε πλέον η δυνατότητα από το να αποθηκεύουμε πρώτες ύλες μέχρι και να οργανώνουμε την αποθήκευση ετοίμων προϊόντων.

> 30 χρόνια επιτυχίας στο χώρο της συσκευασίας

Σήμερα, λίγο πριν το τέλος του 2021, έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την πρώτη ιδέα για συσκευασίες δώρου!

Τριάντα χρόνια σε ένα ταξίδι γεμάτο από αγωνία, θέληση, πάθος αλλά και πολλά σκαμπανεβάσματα, τα οποία έφτασαν την XENOS PACKAGING στη σημερινή της μορφή.

Η ομάδα κάνει την διαφορά

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά η εταιρεία XENOS δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το δυναμικό της. Αυτά τα νέα παιδιά τότε, που πίστεψαν, εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν την μικρή εταιρεία και την έφτασαν στο σημείο που είναι τώρα.

Γιατί μπορεί τώρα οι συνθήκες να φαίνονται ιδανικές, τα πράγματα όμως δεν ήταν από την αρχή ρόδινα. Στην πορεία υπήρξαν λάθη, αποτυχίες, απρόσμενες και ατυχείς συγκυρίες που όμως τα ξεπεράσαμε γιατί ήμασταν ομάδα.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον Μίλτο, στον Νίκο, στον Γρηγόρη και στην Ιλόνα που είναι μαζί μας από το 1998 αλλά και στη Φωτεινή, στον Νίκο, στον Βαγγέλη, στον Ντίνο, στον Στέλιο, στον Λάζαρο, στον Σάκη και στον Γιώργο που ενώθηκαν μαζί μας από το 2000 και φυσικά και σε όλους τους συνάδελφους που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα περιστατικά που δεν θα ξεχάσει νομίζω κανείς μας στην εταιρεία ήταν όταν συνέβη ένα ατύχημα με ένα φορτηγό μεταφορικής εταιρίας, το οποίο στο δρόμο προς τη Βουλγαρία έριξε χιλιάδες χαρτιά και πρώτες ύλες στο οδόστρωμα, χωρίς ευτυχώς την απώλεια κάποιας ανθρώπινης ζωής.

Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία που όμως δυνάμωσε την ομάδα μας. Είδαμε αξιόλογους συνεργάτες, που δεν σκεφτόντουσαν ούτε τα ωράρια ούτε το κέρδος, καθώς το μόνο τους μέλημα ήταν να προσφέρουν την ανιδιοτελή βοήθειά τους.

Από την άλλη πάλι πλευρά δε μπορεί κανείς να σβήσει από τη μνήμη του την τεράστια χαρά της πρώτης μας μεγάλης παραγγελίας από μεγάλη πολυεθνική κινητής τηλεφωνίας. Τότε ήταν το πιο μεγάλο μας πανηγύρι.

Μόνο τυχεροί μπορούμε να αισθανόμαστε για την ομάδα μας. Είμαστε μία οικογένεια που σα μία γροθιά παλεύουμε μαζί καθημερινά. Στα δύσκολα και τα εύκολα.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην εργάζονται στην εταιρία,  αλλά ως συνεργάτες λειτούργησαν σαν καταλύτες στην όλη της λειτουργία. Τρανταχτό παράδειγμα, ο Γιάννης Τσέτσης και ο αείμνηστος Στέφανος Καρυπίδης, που προσέφεραν ανεκτίμητη βοήθεια και αμέριστη συμπαράσταση.

Οι πελάτες μας: H μεγαλύτερη μας επιβράβευση

Τέλος, η μεγαλύτερη επιβράβευση για όλους όσους δουλεύουμε στην XENOS, είναι οι πελάτες μας. Πελάτες που μας ακολουθούν από το ξεκίνημα και μας εμπιστεύονται μέχρι και σήμερα, είτε αυτοί είτε οι επόμενες γενιές αλλά και νέοι πελάτες που εκτίμησαν τη δουλειά και το πάθος μας να προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνους.

Εκ μέρους όλης της ομάδας μας θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αγκάλιασαν την XENOS PACKAGING από τη γέννησή της μέχρι τα πρώτα 30 της χρόνια και υποσχόμαστε η συνέχεια να είναι αντάξια των προσδοκιών σας, ώστε και τα επόμενα 30 χρόνια να τα γιορτάσουμε μαζί!