Βιοδιασπώμενη Σακούλα: Μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε αντιμετωπίζει μια μεγάλη περιβαλλοντική κρίση, με τη ρύπανση από τα πλαστικά να αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα. Τα πλαστικά απόβλητα δεν είναι μόνο αντιαισθητικά, αλλά αποτελούν επίσης κίνδυνο για την άγρια ζωή, τη θαλάσσια ζωή και την υγεία μας. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί αυτό το πρόβλημα, η βιοδιασπώμενη σακούλα έχει εισαχθεί ως λύση.

 

 

Τι είναι η βιοδιασπώμενη σακούλα /συσκευασία;

Η βιοδιασπώμενη σακούλα είναι ένας τύπος υλικού συσκευασίας που έχει σχεδιαστεί για να διασπάται με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλαστικά υλικά συσκευασίας, οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πηγές, όπως  φυτά (φύκια), άμυλο όπως από πατάτες καθώς και από μπαμπού (κυτταρίνη) , γεγονός που τις καθιστά μια πιο βιώσιμη επιλογή. Το υλικό είναι σχεδιασμένο να αποσυντίθεται γρήγορα μέσω του φωτός, της θερμότητας και κάτω από ειδικές συνθήκες ζύμωσης σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα. Με αυτόν τον καινοτόμο τρόπο, μειώνεται και η ποσότητα των απορριμμάτων και ρύπων στις χωματερές και στο περιβάλλον.

Η Xenos Packaging είναι συνεργός στην καινοτομία της βιοδιασπώμενης συσκευασίας /σακούλας και σας δίνει την δυνατότητα να την προμηθευτείτε άμεσα έτσι ώστε το μέλλον να εξαρτάται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας…

Οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες έχουν παραχθεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να είναι δυνατή η περισυλλογή τους από τους καφέ κάδους. Αναλυτικότερα, είναι κάδοι στους οποίους μπορούμε να «συλλέξουμε» οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών με σκοπό την κομποστοποίηση και τη φυσική μετατροπή τους σε χρήσιμο λίπασμα ή σε εδαφοβελτιωτικό. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό σε χρήσιμο λίπασμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοδιασπώμενων συσκευασιών, μεταξύ των οποίων:

 

#1 Βιοδιασπώμενη σακούλα από άμυλο

Το βιοδιασπώμενο πλαστικό κατασκευάζεται από φυτικά υλικά, όπως το άμυλο καλαμποκιού, που διασπώνται με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον. Αυτός ο τύπος συσκευασίας είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.

 

#2 Βιοδιασπώμενη σακούλα που μπορεί να κομποστοποιηθεί

Οι κομποστοποιήσιμες συσκευασίες κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, όπως το χαρτί, που μπορούν να κομποστοποιηθούν στο σπίτι ή σε εμπορικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης. Αυτός ο τύπος συσκευασίας διασπάται σε φυσικό κομπόστ, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και το έδαφος.

 

#3 Βιοδιασπώμενη σακούλα με βάση τα φυτά

Οι συσκευασίες φυτικής προέλευσης κατασκευάζονται από υλικά που προέρχονται από φυτά, όπως η κυτταρίνη και το μπαμπού, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα. Αυτός ο τύπος συσκευασίας είναι και πάλι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες.

 

 

Πλεονεκτήματα χρήσης βιοδιασπώμενης σακούλας

 

  • Μηδέν Ρύπανση. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της βιοδιασπώμενης συσκευασίας είναι ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες, οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες δεν συμβάλλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικό. Αντίθετα, αποσυντίθεται με φυσικό τρόπο, μειώνοντας τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
  • Ασφαλής και Υγιεινή επιλογή. Ένα άλλο πλεονέκτημα της βιοδιασπώμενης συσκευασίας είναι ότι είναι ασφαλής για τα προϊόντα τροφίμων και ποτών. Συγκεκριμένα, κατασκευάζεται από υλικά που δεν περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να διαρρεύσουν στα προϊόντα τροφίμων και ποτών, καθιστώντας τις μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή για τους καταναλωτές.
  • Αύξηση λιπάσματος. Η βιοδιασπώμενη συσκευασία μπορεί να συλλεχτεί από τους καφέ κάδους σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οργανικά και φυσικά απόβλητα και στη συνέχεια να διασπαστούν σε χρήσιμα συστατικά όπως το λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές χρήσεις.
  • Τροφή. Μέσα από την διαδικασία κομποστοποίησης των διάφορων αποβλήτων, το προϊόν που παράγεται επωφελεί και τους διάφορους μικροοργανισμούς γεγονός το οποίο συμβάλλει στην τροφική αλυσίδα των ζώων.

 

Μειονεκτήματα χρήσης βιοδιασπώμενης σακούλας

 

  • Κόστος. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα της βιοδιασπώμενης συσκευασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση της. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι ότι οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες είναι συχνά πιο ακριβές από τις παραδοσιακές πλαστικές συσκευασίες. Αυτό δυσκολεύει τις μικρές επιχειρήσεις να στραφούν στη βιοδιασπώμενη συσκευασία και τους καταναλωτές να την επιλέξουν έναντι της παραδοσιακής πλαστικής συσκευασίας.
  • Ελλιπής οργάνωση στην Ελλάδα. Η ανακύκλωση στη χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και η προσβασιμότητα των καφέ κάδων είναι μικρή καθώς δεν λαμβάνουν χώρα ακόμα σε κάθε νοικοκυριό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό αλλάζει προς το καλύτερο.

 

Γιατί οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες είναι σημαντικές για το μέλλον του πλανήτη μας;

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση αποβλήτων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις συσκευασίες. Οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες προσφέρουν μια λύση που είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλον όσο και οικονομικά αποδοτική.

Με τη μείωση των αποβλήτων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση της ζήτησης μη ανανεώσιμων πόρων, οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της ρύπανσης από τα πλαστικά, όλο και περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν επιλογές συσκευασίας φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτή η ζήτηση οδηγεί την καινοτομία στον κλάδο των βιοδιασπώμενων συσκευασιών, καθιστώντας τις πιο προσιτές και προσιτές για όλους.

 

Συνοψίζοντας…

… οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη λύση για την περιβαλλοντική κρίση που προκαλεί η πλαστική ρύπανση. Τα πλεονεκτήματα της παραγωγής και χρήσης βιοδιασπώμενων συσκευασιών είναι πολλά. Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να διανύσει ακόμα πολλά χιλιόμετρα ώστε να εντάξει τα υλικά που προηγήθηκαν παραπάνω στην καθημερινότητα είτε λόγω των εγκαταστάσεων από πλευράς κράτους, είτε λόγω έλλειψης οργάνωσης, είτε λόγω αφύπνισης των καταναλωτών, είτε λόγω του κόστους που δεν επιτρέπουν στον έλληνα παραγωγό και πελάτη να αφομιώσει αυτή την καινοτόμα ιδέα και να την υλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σημαντική ατομική και συλλογική προσπάθεια ώστε το κεφάλαιο των βιοδιασπώμενων υλικών και συσκευασιών να εισέλθει εντονότερα στην ρουτίνα μας και έτσι να εργαστούμε προς ένα μέλλον πιο βιώσιμο και καλύτερο για τον πλανήτη μας.

 

Βιοδιασπώμενη Σακούλα

Η Xenos Packaging μπορεί να προσφέρει παράγοντας σακούλες από βιοδιασπώμενο υλικό πατάτας. Η σακούλα αυτή είναι λεπτή 20-50cm μικρού πάχους, με χούφτα, με η χωρίς πιέτες και μπορεί να τυπωθεί με 1 έως και 6 χρώματα χωρίς μεγάλη κάλυψη εκτυπώσιμης επιφάνειας. Η τσάντα αυτή είναι αποκλειστικά τσάντα μεταφοράς και θα παραχθεί σε υλικό  όπου το χρώμα βάσης θα είναι λευκό η κρεμ.

Απευθύνεται σε κλάδους οι οποίοι θα ήθελαν να μεταφέρει ο τελικός καταναλωτής τους το προιόν τους σε βιωδιασπώμενη συσκευασία όπως  είναι τα ζαχαροπλαστεία, τα ιατρικά κέντρα, οι φαρμακευτικές εταιρίες, τα σουπερμάρκετ κ.α.

 

Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει η Xenos για το περιβάλλον

Our Sustainability page